„Opel” najavio mali model „junior”

Bez autora
Sep 27 2010

Nemački „Opel”, jedna od filijala američkog „Dženeral motorsa” (GM), planira da početkom 2013. pokrene proizvodnju novog manjeg automobila „junior”, kako bi se smanjili gubici i sprečio pad udela prodaje na svetskom tržištu. Kompanija će uložiti 90 miliona evra (120 milion dolara) u dogradnju fabrike Ejzenah, kako bi omogućila da se novi automobil izrađuje na sadašnjoj proizvodnoj liniji. Novi automobil, koji će biti manji od subkompaktne „korse”, biće namenjen gradskoj vožnji, uz nisku potrošnju goriva. Pored novog manjeg modela, „Opel” priprema električni automobil, novi sportski kupe i manje sportsko-terensko vozilo, u okviru plana širenja ponude, izjavio je izvršni direktor kompanije Nik Rejli.

„Opel” najavio mali model „junior”Nemački „Opel”, jedna od filijala američkog „Dženeral motorsa” (GM), planira da početkom 2013. pokrene proizvodnju novog manjeg automobila „junior”, kako bi se smanjili gubici i sprečio pad udela prodaje na svetskom tržištu.

Kompanija će uložiti 90 miliona evra (120 milion dolara) u dogradnju fabrike Ejzenah, kako bi omogućila da se novi automobil izrađuje na sadašnjoj proizvodnoj liniji.

Novi automobil, koji će biti manji od subkompaktne „korse”, biće namenjen gradskoj vožnji, uz nisku potrošnju goriva, saopštio je „Opel”.

Pored novog manjeg modela, „Opel” priprema električni automobil, novi sportski kupe i manje sportsko-terensko vozilo, u okviru plana širenja ponude, izjavio je izvršni direktor kompanije Nik Rejli.

Američki GM je obećao ulaganje 11 milijardi evra do 2014. godine u njegove filijale „Opel” i „Voksol” u Britaniji, kako bi ponovo pridobio kupce demoralisane neizvesnošsću koja je trajala više od godinu dana, zbog dugog rešavanja sudbine posrnulog „Opela”.

GM je najpre nameravao da se zbog krize i gubitaka odrekne nemačke filijale i pronađe kupca koji bi obezbedio novac za ozdravljenje čuvene robne marke, ali je odustao od tog plana, najavljujući da će vlastitim snagama stabilizovati njeno poslovanje.

Uprava „Opela” je početkom meseca saopštila da će pojačati proizvodnju delova i motora u nemačkoj fabrici Kajzerslautern i najavila ulaganje 500 miliona evra u izradu motora u fabrici u Sentgotardu, u Mađarskoj.

„Opel” je takođe saopštio da će njegova fabrika u Saragosi, u Španiji, izrađivati više „korsi” kada novi automobil „junior” počne da silazi sa montažnih traka u nemačkoj fabici Ejzenah, u istočnoj Nemačkoj.

Proizvodnja „juniora” počeće 2013. godine i direktor Rejli očekuje da će se godišnje izrađivati oko 100.000 kola. Početkom godine GM, matična kompanija „Opela” najavila je ukidanje 8.300 radnih mesta u Evropi i zatvaranje fabrike u Belgiji.

Vlada Nemačke je u junu odbila zahtev GM za dodelu 1,1 milijarde evra kredita, tvrdeći da kompanija ima dosta novca u rezervi za pomoć „Opelu”. GM je kasnije povukao taj zahtev. „Opel” ima četiri fabrike i zapošljava 24.000 radnika u Nemačkoj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik